Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Posvátná hrůza z Andreje Babiše

Události posledních dvou týdnů napsaly další kapitolu do pomyslné knihy "Fenomén A. Babiš" a mne přepadla potřeba shrnout si nasbírané dojmy a připojit je ke krystalizující stavebnici.

Ve vztahu voličů k Andreji Babišovi, bůhvíproč trestně stíhanému předsedovi vlády, nehrají fakta velikou roli. Postoj k němu je založen především na strachu, který se dle povahy člověka promítá do dvou hlavních směrů: zoufalého odmítnutí a sebezničujícího splynutí. Ve schopnosti zaujmout je „fenomén Babiš“ dokonale účinný; málokdo má schopnost přecházet jej s netečnou lhostejností. I proto patří k osobám, jež rozdělují společnost, podobně jako současný prezident republiky, byť z jiného důvodu. Zatímco Miloše Zemana lze vnímat jako výsledek lidového plebiscitu, kde je bipolární postoj „ano / ne“ dán povahou volby, Andrej Babiš je děsivý ze samé podstaty ještě před tím, než se zúčastní jakéhokoliv hlasování.

Netřeba pochybovat, že si tuto vlastnost na účet přítomných potichu užívá; charismatický multimiliardář, v první tisícovce nejbohatších lidí světa, „reprezentant“ česko-slovenské polistopadové transformace, „žralok“, jenž byl schopen vítězně proplout divočinou, „jestřáb“, jenž se nebál vlétnout do zlopověstných vod české politiky, slovenský „outsider“, jenž okázale nezastírá jazykový původ, do jisté míry společensky zábavný, uvolněný, s propracovaným mediálním obrazem, o jehož přesvědčivosti nepochybují miliony věřících, hodný strýček i průšvihář s přiměřenou historickou zátěží, ne docela čistý, ačkoliv před zákonem pořád ne špinavý, shrnuto a zabaleno: v mnoha ohledech, ale v dosud nebývalém zvětšení, nositel polistopadových neduhů i snů, který se paradoxně, a přitom logicky, proti době, která jej umožnila, vymezuje jako to, kdo jí není. A má recht. „Fenomén Babiš“ tu dosud nebyl.

Když už tady je a nelze ho přehlédnout, připínají se voliči dle své povahy ke dvěma fatálním výrokům: „Kéž by nikdy nevstoupil do politiky“, respektive „Díky bohu, že nás přišel zachránit“. Z tohoto nastavení se pak odvíjejí oboustranně křečovité reakce na jeho „aféry“. Jedni se jej silou mocí pokoušejí z politiky vystrnadit, druzí jej za každou cenu v jeho postojích utvrzují. Andrej Babiš tak slaví dvojnásobný úspěch, přijímá dvojnásobnou dávku energie, kterou dle potřeby a okolností proměňuje ve dva obrazy otcovské autority: hodnou a pečující, zlou a kárající.

Emocionální vystupování, či přehrávání – opět dle nátury diváka –, k němuž má bezpochyby talent, je v politice účinným a v našich končinách vždy vítaným kořením. Od jiných „šašků“ jej odlišuje zvláštní nadhled, jehož kořeny lze hledat v perfektně zvládnuté figuře chameleonství. Jde o psychickou dispozici, která souvisí s jistým narušením osobnosti; při něm je dotyčný schopen „proplouvat“ na určité hladině nad individuálními postoji, názory, vlastnostmi, hodnotami apod. způsobem, který osobní integritu definuje jako proměnlivý proud, jenž se před svými převraty nepotřebuje obhajovat. S takto odlehčeným svědomím se dobře „šaškuje“. Andrej Babiš získává před konkurenty, kteří berou věci příliš vážně, jednostranně, zásadově a doplácejí na těžkopádnost, užitečný optický náskok.

Odvrácenou stranou téhle taktiky je ideová mělkost a názorová nezakotvenost, se kterou si však nemusí lámat hlavu. Mediální obraz a veřejná prezentace vše přebíjejí, jedinečná dynamika, rytmus projevu i jeho emocionální paleta jsou vládci nad posluchačem. Funguje to tak dnes u mnohých, za všechny bych zmínil Donalda Trumpa, Recepa Tayyipa Erdogana, i např. Emmanuela Macrona.

Každý špagát má ovšem dva konce, nelze viset jen za jeden, aniž by druhý byl k něčemu přivázaný. Také Andrej Babiš, nevyhnutelně, musel jednou narazit na svou limitu, ztratit všechny masky a stát se, alespoň na pár vteřin, někým, od nějž on sám už nemá žádný odstup. Inteligentní čtenář patrně tuší, k čemu mířím. Pan premiér nás důrazně, aby nebylo nejmenších pochyb, ujistil, že se nikdy, nikdy, nikdy nevzdá moci. To je klíčové slovo, které nám prozradil, ať už omylem, nebo záměrně, když navzdory jistému vlnění, nepřestal být přesvědčen o své neotřesitelné pozici. Za toto slovo visí jeho cirkusový provaz. Seberte mu je a šapitó se zřítí.

Přiznám se, v tento okamžik jsem mu fandil. Říkal jsem si, jak by to všem pořádně natřel, kdyby i zde dokázal udělat krok navíc, přetrumfnout ostatní ve schopnosti odplouvat od sebe sama, překročit svůj proteánský stín. On se rozhodl jinak, možná nerozhodl, nýbrž musel, což jen dokládá, že moc je jeho základním stavebním kamenem, tím, co již nelze obětovat, a co si voliči, znovu dle primárního dělení, přeloží jako nástroj ke spáse, nebo ke zkáze.

Andrej Babiš má pravdu, je svým způsobem neotřesitelný, a posvátná hrůza, ať už si ji přeložíme do té či oné zaklínací formule, je zcela na místě. Podobně neotřesitelným se ve své době jevil lecjaký diktátor, nebo lidumil; Adolf Hitler, nebo Maháthma Gándhí. Oba byli jakýmsi prodloužením ducha té či oné společnosti a doby, oba vznikli i zanikli s jejími symptomy. U „fenoménu Babiš“ tomu nebude jinak, také se jednou stane historií. Nám však pořád zbývá se ptát, co si z této etapy odneseme a jak ji dnes nebo zítra ještě chceme či můžeme ovlivnit. Zde se, navzdory přemáhající hrůze, nabízí kousek zodpovědnosti i pro obyčejné smrtelníky.

Autor: Ladislav Selepko | sobota 24.11.2018 2:11 | karma článku: 33,90 | přečteno: 5969x
  • Další články autora

Ladislav Selepko

Voda nad zlato

Další ze série příspěvků ke klimatickým výzvám současnosti. Tentokrát s osobními vodními zkušenostmi v české krajině a se zprávou o posledním dění v Grónsku.

11.8.2019 v 16:45 | Karma: 8,32 | Přečteno: 549x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Ladislav Selepko

Relativita skleníkových emisí

Zkoumám v posledních dnech různé tabulky a grafy týkající se globálního oteplování a snažím se v množství dat a pohledů rozpoznat svoji úlohu v tomto celosvětovém dramatu. Přináším další poznatky.

4.8.2019 v 16:45 | Karma: 9,64 | Přečteno: 838x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Ladislav Selepko

Céódvě – céócó?

Vlak o velikosti planety, co nikde nestaví. V něm veselá společnost nevěří zprávám průvodčího, že se blíží útes. Několik pasažérů rozpačitě hledá záchrannou brzdu. Mašinfíra udržuje rychlost a kapela vyhrává.

28.7.2019 v 16:45 | Karma: 12,49 | Přečteno: 706x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Ladislav Selepko

Démon migrace

Stále nemohu uvěřit, že migrace je zlo, které ohrožuje spokojený život v naší zemi. Nemám ani potřebu zdůvodňovat si, proč je dobrá. Vypíšu, co mi při slově "migrace" přichází na mysl.

21.7.2019 v 16:45 | Karma: 13,68 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Společnost

Ladislav Selepko

Muslim znásilňuje, Čech krade a Maďar?

Všechno je kmenový instinkt, a kdo tvrdí, že ne, ten je odpadlík a škůdce. Aneb, obtěžuje-li vás strach z cizokrajných uprchlíků, zde je několik návrhů, jak ho zapudit.

1.12.2018 v 8:42 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1521x
Zabývám se imaginárními světy, jazykem, událostmi. Vytvářím příběhy, ve kterých se pokouším zachytit skutečné prožitky, abych měl pocit, že běží o něco vážného, co se hned nerozplyne jako pára. Vlastně stále hledám co nejvěrnější obraz reality, sebe i druhých. Své "nálezy" jsem publikoval v několika knihách, elektronických či papírových.

Seznam rubrik